Kost

Vegetabilsk

Animalsk

Drikkevarer og snacks

Vegetabilsk

Tip: Vælg friske danske rodfrugter

Friske danske kartofler og rodfrugter er mere miljøvenlige end udenlandske og frosne, da transporten for import og energiforbruget ved forarbejdning og frysning øger CO2e regnskabet. Vælger du danske friske kartofler og rodfrugter, kan du spare mellem 3,3-4,4 kg CO2e årligt.

Kilder

Aktivitet
CO2e
Kilde:
Gulerod, (dansk)
0,2 kg/kg
Gulerod, (import)
0,2 kg/kg
Kartoffel, (dansk)
0,21 kg/kg
Kartoffel, (import)
0,4 kg/kg
Rødbeder
0,15 kg/kg
knoldselleri
0,15 kg/kg

unilever, CO2 beregneren

Kilde: Tvivlsom

kålrabi
0,15 kg/kg

unilever, CO2 beregneren

Kilde: Tvivlsom

Persillerod
0,15 kg/kg

unilever, CO2 beregneren

Kilde: Tvivlsom

 

Pastinak

0,15 kg/kg

unilever, CO2 beregneren

Kilde: Tvivlsom

Tip: Køb frilandsgrøntsager i sæson

Danske frilandsgrøntsager i sæson er de mest klimavenlige fødevarer, da de kræver mindre transport, opvarmning og opbevaring. Du opnår f.eks. en klimabesparelse på 15,3 kg CO2e årligt, hvis du spiser dansk salat og spisesvampe i sæson, frem for tilsvarende importerede. Køber du kun danske grøntsager i sæson, vil din årlige besparelse være betydeligt højere. Kan du ikke få danske frilandsgrøntsager, vil udenlandske frilandsgrøntsager i sæson være et bedre alternativ end drivhusgrønt.

Kilder

Aktivitet
CO2e
Kilde:
Æbler, (danske i sæson)
0,1 kg/kg
Æbler, (import)
0,4 kg/kg
Salat, friland, (dansk)
0,5 kg/kg
Salat, friland, (udenlandsk)
0,7 kg/kg
Salat
0,3-3,3 kg/kg
Svampe, champignon
1,22 kg/kg

unilever, CO2 beregneren

Kilde: Tvivlsom

Svampe, østershatte
1,11 kg/kg

unilever, CO2 beregneren

Kilde: Tvivlsom

Tip: Gå uden om drivhusgrønt

De mest klimavenlige tomater og agurker er dyrket i Sydeuropa udenfor drivhus. Både dansk og udenlandsk salatgrønt produceret i drivhuse udleder nemlig ca 3,5 gange så meget CO2e i atmosfæren som grønt dyrket på friland. Dette skyldes bl.a. at drivhusdyrket grønt kræver en stor mængde ressourcer til opvarmning af væksthusene. Ved at vælge 500 g frilandstomater eller -agurker om ugen, frem for drivhusdyrkede, kan du opnå en årlig klimabesparelse på 23,4 kg CO2e.

Kilder

Kilder:

Aktivitet
CO2e
Kilde:
Tomater, Cherry, frilandsdyrket
1 kg/kg

unilever, CO2 beregneren

Kilde: Tvivlsom

Tomater, Cherry, drivhusdyrket
3,46 kg/kg

unilever, CO2 beregneren

Kilde: Tvivlsom

Tip: Erstat importerende bær med dansk frugt

Hvis du holder dig til at spise danske friske æbler, pærer og bær i sæson, frem for udenlandske bær eller frossen frugt, kan du opnå en klimabesparelse på ca. 78,6 kg CO2e om året.

Kilder

Aktivitet
CO2e
Kilde:
Stikkelbær
0,15 kg/kg

unilever, CO2 beregneren

Kilde: Tvivlsom

Æbler, (danske i sæson)
0,1 kg/kg
Æbler, (import)
0,4 kg/kg
Pærer, (dansk)
0,1 kg/kg
Pærer, (udenlansk)
0,4 kg/kg
Appelsiner, (import)
0,7 kg/kg
Bananer, (import)
0,5 kg/kg
Jordbær, (danske og sydeuropæiske)
0,9 kg/kg

Tip: Køb friske og tørrede danske bælgfrugter

Friske og tørrede danske bælgfrugter, som f.eks. forskellige typer bønner, linser og ærter, er bedre for klimaet end udenlandske og frosne. Hvis du vælger danske friske eller tørrede bælgfrugter opnår du en klimabesparelse på op til 1,2 kg CO2e om året.

Tip: Vælg dansk mel og spis friskt brød

Når du køber brød, så vælg friskbagt frem for frossent. Derved sparer du strømmen for nedfrysningen. Bager du derimod selv, så køb danske melprodukter. På den måde sparer du i gennemsnit klimaet for 5,7 kg. CO2e om året.

Kilder

Aktivitet
CO2e
Kilde:
Havregryn, (dansk)
0,8 kg/kg
Hvedebrød, frisk, (dansk)
0,8 kg/kg
Hvedebrød, frossen, (dansk)
1,2 kg/kg
Hvedemel, (dansk)
1,2 kg/kg
Hvedemel, (import)
1,4 kg/kg
Rugmel, (dansk)
1 kg/kg
Rugmel, (import)
1,2 kg/kg
Rugbrød, frisk, (dansk)
0,8 kg/kg
Knækbrød
1,26 kg/kg

Tip: Spis kartofler fremfor ris

Ris er en af de afgrøder, der udleder betydeligt mere CO2e i forhold til andre plantebaserede afgrøder. At klimaaftrykket for risproduktionen er højt skyldes især metan og lattergas emission fra de oversvømmede rismarker. Spiser du ca. 6 kilo ris om året og erstatte dette med f.eks. danske ferske kartofler i stedet kan du faktisk opnå en årlig besparelse på 18,4 kg CO2e.

Kilder

Aktivitet
CO2e
Kilde:
Kartoffel, (dansk)
0,21 kg/kg
Kartoffel, (import)
0,4 kg/kg
Pasta, (import)
0,8 kg/kg
Ris, (import)
3,3 kg/kg

Tip: Stop madspild

Hvert år har vi et madspild i Danmark på 246.977 ton, svarende til 43,7 kg pr. dansker. Det anslås at det samlede aftryk for madspild i Danmark årligt udgør 2,2 mio ton CO2e. Størstedelen af de producerede varer som går til spilde er frugt, brødvarer og dernæst animalske produkter. Undgå madspild og spar derved klimaet for omkring 388 kg CO2e årligt.

Kilder

Tip: Bliv vegetar eller veganer

I forhold til en kost baseret på mere end 100 gram kødprodukter om dagen, har vegetarer et 35% lavere klimaaftryk. En vegansk kost reducerer dit klimaaftryk med 60%. Hvis du vil leve klimavenligt kan du spare miljøet for 1,5 tons CO2 årligt, hvis du vælger en vegansk diæt frem for en kødbaseret.

Kilder

Aktivitet
CO2e
Kilde:
Oksekød, (dansk)
26,0 kg/kg
Oksekød, (import)
NA
Svinekød, (dansk)
6,0 kg/kg
Kylling, hel fersk, (dansk)
3,0 kg/kg
Kylling, hel fersk, (import)
3,4 kg/kg
Kylling, hel frossen, (dansk)
3,7 kg/kg
Lam, (import)
21,0 kg/kg
Kyllingekød, (dansk)
5,5 kg/kg
Kyllingekød, (import)
5,7 kg/kg
plantefars (køderstatning fra naturli)
3,0 kg/kg

Tip: Brug plantefars i dine "kødretter"

Hvis du vil bruge mindre kød i hverdagen, kan du let lave nogle af dine livretter i vegetarisk version. Du kan fx lave kødsovs, hvor 250 g oksekød er byttet ud med 250 g plantefars en gang om ugen, og spare 143 kg CO2e årligt. Hvis du vælger at lave kødsovsen af friske grøntsager i stedet (gulerod, champignon, løg, linser), kan du spare omkring 153 kg CO2e årligt.

Kilder

Aktivitet
CO2e
Kilde:
Oksekød, (dansk)
26,0 kg/kg
Svinekød, (dansk)
6,0 kg/kg
Kylling, hel fersk, (dansk)
3,0 kg/kg
Kyllingekød, (dansk)
5,5 kg/kg
Gulerod, (dansk)
0,2 kg/kg
plantefars (køderstatning fra naturli)
3,0 kg/kg

Animalsk

Tip: Vælg fersk kød og fisk, frem for frost

Går du uden om fryseren når du køber fisk- og kødprodukter, og i stedet vælger ferske varer fra køledisken, opnår du en klimabesparelse på 2,1 kg CO2e for fisk og 8,8 kg CO2e for kød årligt.

Kilder

Aktivitet
CO2e
Kilde:
Torsk, vild, hel, fersk (udenlansk)
4,9 kg/kg
Torsk, filet frossen, (dansk)
3,2 kg/kg
Torsk, filet frossen (udenlansk)
5,1 kg/kg
Sild, vild, hel, fersk, (dansk)
0,6 kg/kg
Sild, vild, hel, fersk (udenlansk)
5,7 kg/kg
Sild, filet, frossen, (dansk)
1,8 kg/kg
Sild, filet, frossen (udenlansk)
5,9 kg/kg
Rejer, Ferske, (dansk)
3 kg/kg
Rejer, Ferske (udenlansk)
6,1 kg/kg
Rejer, pillede, frosne
10,5 kg/kg
Rejer, pillede, frosne (udenlansk)
6,3 kg/kg

Tip: Skift rejerne ud med en sildemad

Klimaaftrykket for fisk varierer afhængig af fisketypen. Sild og muslinger har et lavt klimaaftryk, mens fladfisk og rejer ligger højere. Det anbefales at spise 200-300 g fisk om ugen og hvis du her vælger fisk og fiskepålæg med f.eks. dansk sild frem for dansk fladfisk, opnår du en årlig CO2e besparelse på 35 kg.

Kilder

Aktivitet
CO2e
Kilde:
Torsk, filet frossen (udenlansk)
3,2 kg/kg
Torsk, filet frossen (udenlansk)
5,1 kg/kg
Fladfisk, filet frossen (udenlansk)
5,5 kg/kg
Fladfisk, filet frossen, (dansk)
7,8 kg/kg
Sild, filet, frossen, (dansk)
1,8 kg/kg
Sild, filet, frossen (udenlansk)
5,9 kg/kg
Rejer, Ferske, (dansk)
3 kg/kg
Rejer, pillede, frosne
10,5 kg/kg
Rejer, Ferske (udenlansk)
6,1 kg/kg
Rejer, pillede, frosne (udenlansk)
6,3 kg/kg
Muslinger, (udenlansk)
6,5 kg/kg
Røget makrel
3 kg/kg

Tip: Spis fisk fremfor kød

Fisk har generelt et lavere CO2e aftryk end kød. Især i forhold til forarbejdet kød, som vi spiser meget af. Hvis du for familien serverer 500 g laks eller torsk fremfor hakket oksekød 2 gange om ugen, kan i på årlig basis spare klimaet for 300 kg CO2e pr. person. Vælger i sild en gang imellem vil besparelsen være endnu højere, da danske sild kun udleder halvt så meget CO2e som flere af de større udenlandske fiskearter.

Kilder

Aktivitet
CO2e
Kilde:
Torsk, filet frossen, (dansk)
3,2 kg/kg
Fladfisk, filet frossen, (dansk)
7,8 kg/kg
Sild, filet, frossen, (dansk)
1,8 kg/kg
Oksekød, (dansk)
26,0 kg/kg
Røget makrel
3 kg/kg
Laks
3,47 kg/kg

Tip: Vælg muslinger frem for rejer

Det er nemmere at fange muslinger end rejer og dermed er fiskekutterens brændstofforbrug lavere. Spiser du i gennemsnit 25 g skaldyr om ugen, og vælger muslinger frem for danske ferske rejer, sparer du 3,7 kg CO2e årligt. Er det tilmed pillede rejer du substituerer, sparer du 13,5 CO2e. Pillede rejers aftryk er 3 gange højere end friske rejer grundet el- og varmeforbruget ved afskalning, blanchering og frysning.

Kilder

Aktivitet
CO2e
Kilde:
Rejer, Ferske, (dansk)
3 kg/kg
Rejer, Ferske (udenlansk)
6,1 kg/kg
Rejer, pillede, frosne
10,5 kg/kg
Rejer, pillede, frosne (udenlansk)
6,3 kg/kg

Tip: Vælg kylling frem for oksekød

Kylling og svinekød belaster klimaet mindre end kød fra drøvtyggere, hvor især oksekødet er populært. Gennemsnitsdanskeren spiser årligt 28 kg oksekød og udleder dermed 728 kg CO2e. Erstatter du oksekødet med svinekød, opnår du en besparelse på 560 kg CO2e årligt, og erstatter du med kylling sparer du 644 kg CO2e om året.

Kilder

Aktivitet
CO2e
Kilde:
Oksekød, (dansk)
26,0 kg/kg
Svinekød, (dansk)
6,0 kg/kg
Kylling, hel fersk, (dansk)
3,0 kg/kg

Tip: Køb uforarbejdet kød

Forarbejdet kød udleder en del mere CO2e under produktionen end hele stykker kød. Jo mere dyret skal håndteres og gennem diverse processer, jo flere maskiner, mennesker og bygninger skal der holdes i gang. Vælger du at tilberede en hel kylling i stedet for frikadeller bare en gang om måneden, vil du spare 54 kg CO2e om året.

Kilder

Aktivitet
CO2e
Kilde:
Svinekød, (dansk)
6,0 kg/kg
Kylling, hel fersk, (dansk)
3,0 kg/kg
Kyllingekød, (dansk)
5,5 kg/kg
Hakket kalv og flæsk
16 kg/kg

Tip: Spis hytteost istedet for gul ost

Mejeriprodukter stammer primært fra køer og er derfor forbundet med en stor udledning af den kraftige drivhusgas metan. Gul skæreost er et koncentreret mælkeprodukt og udleder ca. 8 gange så meget som mælk. Jo højere fedtprocent, jo større klimaaftryk. Danskere spiser i gennemsnit 16 kg ost årligt, hvilket i gul ost svarer til 154 kg CO2e. Skifter du den gule ost ud med flødeost, udleder du 106 kg CO2e, og vælger du i stedet hytteost, er du nede på 56 kg CO2e.

Kilder

Aktivitet
CO2e
Kilde:
Flødeost, (dansk)
6,6 kg/kg
Gul ost, 31%, (dansk)
9,6 kg/kg
Hytteost, (dansk)
3,5 kg/kg
Danskernes kostvaner 2011-2013

Tip: Skift smørret ud med margarine

Margarine udleder markant mindre CO2e end smør. I gennemsnit udledes der 10,6 kg CO2e pr. kg produceret smør, hvorimod der udledes cirka 1,6 kg CO2e pr. kg margarine. Margarinen er således en del mere klimavenlig end smøret. Danskerne spiser i gennemsnit en pakke smør (250 g) om ugen. Erstatter du denne pakke smør, med en pakke magarine, opnår du en besparelse på 108 kg CO2e årligt.

Kilder

Aktivitet
CO2e
Kilde:
Margarine, (dansk)
1,6 kg/kg
Margarine, (import)
1,9 kg/kg
Smør, (dansk)
10,6 kg/kg
Smør, (udenlansk)
10,8 kg/kg
Danskernes kostvaner 2011-2013

Tip: Undgå lammekød

Lam er blandt de største animalske klimasynder, da de ligesom køer er drøvtyggere og udleder meget metangas. Det er dog ikke noget vi taler meget om i Danmark, da vores forbrug af lam er relativt lavt. En dansker spiser i gennemsnit 1,2 kg lammekød årligt. Undlader du at spise lam kan du reducere din klimapåvirkning med 25,7 kg CO2e årligt. Er du ikke helt klar til at opgive lammekøllen, kan du spare 18 kg CO2e ved istedet at spise flæskesteg, eller hele 22 kg CO2e ved at vælge en lørdagskylling.

Kilder

Aktivitet
CO2e
Kilde:
Flæskesteg
5,7 kg/kg
Kylling, hel fersk, (dansk)
3,0 kg/kg
Lam, (import)
21,0 kg/kg

Tip: Undgå hummer

Hummer er en luksuriøs spise, klimaet også betaler en høj pris for. Ved at spise et kilo hummer, udleder man 20,2 kg CO2e. Den høje udledning skyldes bl.a., at en fisker i gennemsnit bruger seks liter diesel på at fange én hummer. Gør derfor klimaet en tjeneste og erstat hummeren med danske muslinger til din næste fest. Et kilo muslinger udleder 0,1 kg CO2e og er dermed over 200 gange så klimavenligt som hummer.

Kilder

Aktivitet
CO2e
Kilde:
Hummer, (dansk)
20,2 kg/kg
Muslinger, (dansk)
0,1 kg/kg

Drikkevarer og snacks

Tip: Sluk tørsten i postevand

Der bruges 41 gange så meget CO2e på at producere én flaske vand frem for at tappe vand fra hanen. Dvs. køber du to flasker vand om ugen i gennemsnit, kan du spare klimaet for 10,15 kg CO2e om året ved blot at slukke tørsten i postevand i stedet.

Kilder

Aktivitet
CO2e
Kilde:
vand, på flaske
0,1 kg/l
Vand, postevand
0,0024 kg/l

Tip: Drik øl frem for vin

Produktionen af én liter vin udleder mere CO2e end én liter øl. Du kan derved spare 4,1 kg CO2e, hvis du erstatter de 5,4 liter vin en gennemsnitdansker drikker om året med øl. Øl er dog nemmere at indtage i større mængder end vin, så erstatter du de 5,4 liter vin om året med mere end 9,5 liter øl, er din klimagevinst desværre gået tabt. Drikker du en halv flaske vin om ugen, men erstatter dette med én øl om ugen, reduceres udledningen fra 44 kg CO2e til 26 kg CO2e årligt.

Kilder

Aktivitet
CO2e
Kilde:
øl, Fadøl (Dansk, global ale, nørrebro bryghus)
0,8 kg/l
øl, flaskeøl
1,4 kg/l
Vin, eksklusiv emballage
1,76 kg/l
Øl, eksklusiv emballage
0,994 kg/l
Alkohol (100% alkohol), eksklusiv emballage
17,4 kg/l
Alkohol (33% alkohol), eksklusiv emballage
5,75 kg/l

Tip: Drik din kaffe sort

Færdigbrygget kaffe udleder 0,3 kg CO2e pr. liter. Klimabelastningen øges dog hvis du tilsætter letmælk, der udleder 1,2 kg CO2e pr. liter. En kop kaffe på 0,3 liter udleder 90 g CO2e uden mælk og 144 g CO2e med 20% mælk. En dansker drikker i gennemsnit fire kopper kaffe om dagen, så drikker du den sort, udleder du 131 kg CO2e årligt, og tilsætter du mælk, er du helt oppe på 210 kg CO2e årligt. Erstatter du kaffen med postevand udleder du til sammenligning kun 1 kg CO2e årligt.

Kilder

Aktivitet
CO2e
Kilde:
Kaffe, drikkeklar (import)
0,3 kg/l
Letmælk, (dansk)
1,2 kg/l
Vand, postevand
0,0024 kg/l
Tip: Nyd en sodavand i weekenden

Når vi gerne vil lave om på vores kostvaner for klimaets skyld, kigger vi ofte på den mad vi spiser. Vores drikkevarer udleder dog også en del CO2e, når det produceres. Overvej derfor dit forbrug af saftevand og sodavand. Drikker du et glas saft (0,33 liter) eller en halv liter sodavand om ugen, i stedet for dagligt, sparer du klimaet for ca 36 kg CO2 om året.

Kilder

Aktivitet
CO2e
Kilde:
Sodavand
0,25 kg/l
saftevand, drikkeklar
0,42 kg/l

Tip: Spis mørk chokolade fremfor lys

Chokolade er ikke bare chokolade, når vi taler om klimaaftrykket. Lys chokolade udleder faktisk tre gange så meget CO2e som mørk. Dette skyldes det højere indhold af mælk i produktet. Hvis du vælger en plade 70% chokolade på 200 g til fredagsslikket i stedet for mælkechokoladen, vil du i stedet for 30 kg CO2e udlede 9,4 kg CO2e årligt.

Kilder

Aktivitet
CO2e
Kilde:
Chokolade, mørk, (import)
0,9 kg/kg
Chokolade, lys, (import)
2,7 kg/kg

Copyright 2019 - Klimasiden.
All rights Reserved